Hur mycket som kommer att bli över efter att likvidationen genomförs beror på flera saker. Det är förstås viktigt att kunna räkna på detta inför en nedläggning av bolag. Detta oavsett om du kommer att sälja bolaget för likvidation eller om du genomdriver processen på egen hand. Det ska sägas att det kan bli en komplex process men med en strukturerad metod så kan företagets ägare och andra intressenter tydligt se vad som kommer att bli kvar att fördela.
Vi ska gå igenom de grundläggande stegen som krävs för att kunna räkna ut det belopp som återstår när en företagslikvidation är genomförd.
Inför likvidation bör du gå igenom företagets tillgångar
Det första steget inför en likvidation är att noga gå igenom alla företagets tillgångar. Det finns en rad olika saker som kan räknas som tillgångar och kanske behöver du en lista med dessa för att inte missa något.
Exempel på tillgångar är:
- Kontanter
- Fastigheter
- Inventarier
- Maskiner
- Fordringar
- Immateriella tillgångar
För att du ska kunna räkna på värde för dessa tillgångar så kan du också behöva hjälp med själva värderingen. En del tillgångar är inte så enkla att sätta värdet på men det finns tjänster som sysslar just med detta.
Likvidera tillgångarna
När tillgångar har värderats så måste de omvandlas till kontanter genom försäljning eller helt enkelt ges bort om det inte får att sälja. Detta kan ske på olika sätt. Du kan ordna med en offentlig auktion, privat försäljning eller kanske annonsera om tillgångarna på nätet via en annonssajt. Tanken med detta är förstås att maximera det kontanta värde som du kan få in från tillgångarna.
Betala skulder och ta hand om förpliktelser
När tillgångar väl har likviderats så finns det förhoppningsvis medel för att kunna betala skulder och ta hand om andra förpliktelser. Det kan vara saker som att betala leverantörer, lösa banklån och betala skatteskulder.
Dessutom kan det ju vara så att det finns anställda som fortfarande behöver få lön och andra förmåner utbetalda. Detta måste också räknas med när man försöker se på hur mycket som blir över efter en likvidation. Det är också viktigt att tänka på att vissa skulder har prioritet över andra. Löner och skatteskulder kommer först och ska skötas innan andra borgenärer kan få sina delar.
Beräkna överskott eller underskott
När skulder är betalda så kan man räkna på överskott eller underskott. Det gör man genom att dra av de totala skulderna från de tillgångar som nu finns som kontanter på företagets konto. Om tillgångarna överstiger skulderna så blir det ett överskott som kan fördelas mellan företagets aktieägare.
När skulderna överstiger tillgångarna så är det istället tal om ett underskott och då innebär det att alla borgenärer inte kan få full betalning. Aktieägare får då inget tillbaka.
Fördelar det som blir över
När det finns ett överskott efter att alla skulder har betalats så ska detta fördelas i enlighet med företagets stadgar eller de avtal som finns med ägare till bolaget. Det brukar vara så att man sköter fördelningen av de medel som blir över baserat på ägandedelar av aktier.
Ett exempel på likvidation
Låt oss ta ett litet exempel för att tydliggöra hur man räknar på det som blir över efter likvidationen. Låt oss säga att vi har ett företag som har tillgångar till ett värde på 1 miljon kronor. Skulderna uppgår till 700 000 kronor. När dessa har betalats så blir det alltså 300 000 kronor över.
Detta belopp ska fördelas mellan aktieägare baserat på deras andelar efter att man har dragit av likvidationskostnader och andra administrativa kostnader som kan ha tillkommit. Om bolaget säljs för snabbavveckling så får man förstås dra av kostnaden för detta.
Det är viktigt med korrekt beräkning
Det är viktigt att göra en korrekt beräkning av vad som blir kvar. Detta för att kunna se till att det blir en rättvis fördelning av pengarna. Genom att noga identifiera och värdera tillgångar, betala skulder och sedan fördela det som blir över så kan ägare och borgenärer få klarhet i vad de kan förvänta sig efter en likvidation. Många gånger kan det vara klokt att få professionell rådgivning för att säkerställa att alla steg genomförs på rätt sätt.
Andra inlägg
- 5 saker du ska räkna på för att starta aktiebolag
- Matematiska principer för att likvidera aktiebolag
- De svåraste ekvationerna när du ska sälja bolag
- Matte du ska klara för att köpa lagerbolag
- Få loss pengarna för lånet med en snabbavveckling
- Hur räknar jag ut aktiekapital för mitt lagerbolag?
- Kan du tjäna på att likvidera aktiebolag med snabbavveckling
- Ska du avveckla aktiebolag själv med bristande matte?
- Kan du sälja ab till en barn som inte kan matte?