Matematiska formler

Matematikens värld är byggd på mängder av olika formler. En del är enkla och vi använder dem dagligen. Andra är komplicerade och används ytterst sällan i det vardagliga livet. Det är fler än undertecknad som har läst matematik C på LTH (Lunds tekniska högskola) och som har glömt mycket av kunskapen man fick när man studerade eftersom det är lätt att glömma avancerade formler om det går långt mellan gångerna man använder dem.

Matematik vid inköp av byggvaror

En av de gånger då man önskar att man kom ihåg mer av den matematik man lärde sig på högskolan är när man ska bygga hus. Idag är det ofta lite annorlunda vinklar när man bygger hus än vad det var förr i tiden. Då plötsligt dyker det upp mängder av saker man behöver räkna ut med avancerade formler. Ett sådant tillfälle var när man skulle räkna ut hur många kvadratmeter laminatgolv som behövdes. Eftersom jag tänkte köpa allt laminatgolv på nätet och inte kunde lämna tillbaka det som blev över ville jag räkna noga på antalet löpmeter och kvadratmeter som jag behövde av det vackra golvet. Eftersom rummen inte är fyrkantiga utan i diverse jobbiga vinklar och vrår blev det en hel del geometriska formler innan ytan på laminatgolvet var uträknad. Visst var jag något nervös när jag beställde golvet, för det är svårt att veta hur mycket spill det skulle gå åt. Men allt gick bra och golvet ligger nu fint på plats.

Sedan var det dags att börja räkna på antalet takpannor, antalet markstenar på infarten och antal liter målafärg. Det finns mycket att räkna på ett hus... Ett tips kan vara att göra sitt examensarbete med ämnet "räkna på ditt husbygge". Bra att ha i framtiden.