Säkra hypotekslån

Många kallar slarvigt hypotekslånen för bolån vilket inte riktigt stämmer. Det är sant att en del av bolånet kan vara ett hypotekslån men det är viktigt att förstå skillnaden mellan hypotekslånet och till exempel den del av bolånet som kallas för topplån. Hypotekslånet ska alltid ha en säkerhet medan topplånet är utan säkerhet. Det är alltså bottenlånet av bolånet som är hypotekslånet eftersom detta är den del som kräver en säkerhet som till exempel den bostad som man lånar för. Det är viktigt att man alltid är noga med säkerheten och att man bara lånar med banker och kreditgivare som ger bra och seriösa villkor.

Hypotekslån har bättre ränta

Hypotekslånet beskrivs ofta som ett lån med bättre ränta än till exempel snabblån och så topplånet av bolånet förstås. Det här beror helt enkelt på att lånegivaren med ett hypotekslån får en säkerhet. Med denna säkerhet så slipper man risken att förlora pengarna som man lånar ut och då måste räntan inte vara lika hög. Därmed så är det en fördel att kunna ta den här typen av lån och det är klart att det är att rekommendera att man enbart tar bottenlånet för sin nya bostad för att man då kan spara pengar.

Låna säkert

För att låna säkert så ska man dels se till att enbart vända sig till seriösa kreditgivare. Idag finns det många banker och kreditgivare på den svenska marknaden som ger hypotekslån med villkor som är acceptabla. Det är dock så att dessa lånegivare står i stark konkurrens till varandra och detta ska man utnyttja som konsument. Jämför lånen och deras villkor och välj det som blir bäst för dig. Tänk på saker som total kostnad vad gäller ränta och avgifter samt de säkerhetsavtal som finns för dig om du av någon anledning inte kan betala tillbaka i enlighet med det ursprungliga lånekontraktet.