Matte du ska klara för att köpa lagerbolag

Matematik är en självklar del av varje affärsverksamhet. Vilken typ av matte du behöver ha koll på då du ska köpa lagerbolag och dra igång din verksamhet beror förstås på vad du kommer att syssla med. Med detta sagt ska vi se lite närmre på några matematiska färdigheter som kan vara bra att ha för att starta och driva ett bolag.

Du behöver grundläggande aritmetik för att köpa lagerbolag

Om du ska klara av de allra enklaste sakerna som krävs för att köpa lagerbolag och sedan driva det så måste du ha koll på grundläggande aritmetik. Det betyder att du känner dig bekväm med att addera, subtrahera, multipliceras och dividera.

Detta behöver du för att:

  • Beräkna kostnader
  • Hålla koll på intäkter
  • Förstå vinster
  • Ha koll på förluster

/vag.jpg

Procentsatser och proportioner

Ett annat område som kommer att bli viktigt att ha koll på då du ska driva ditt bolag är procentsatser och proportioner. Det är vanligt att behöva räkna ut procentsatser. Detta för att förstå saker som vinstmarginaler, tillväxttakt och olika typer av indikatorer för dina resultat.

Bara en så enkel sak som att ange hur stor procent rea du erbjuder kräver ju att du förstår hur du räknar ut en procentsats. Det finns verktyg online som hjälper dig att räkna ut detta men du måste ju har grundläggande koll på hur procenten räknas ut även för att använda dessa.

Algebra för att skapa formler

Det kan även bli tal om viss algebra då du ska köpa lagerbolag och dra igång din affärsverksamhet. Om du kommer att hamna i lägen där du behöver lösa uppgifter som är okända eller kanske ta fram en formel som är särskilt för din verksamhet så är algebra bra att ha i bakfickan!

Statistik är också viktigt

När du ska tolka information från din verksamhet för att analysera så blir det tal om statistik. Den behöver du för att förstå och tolka den data som du får in till exempel om dina försäljningstrender, kundernas demografi och liknande.

Med hjälp av saker som medelvärde, median, läge, varians, standardavvikelse såväl som förståelse för grafisk presentation av data så kan du bättre förstå hur din verksamhet fungerar. Detta är också bra när du vill förklara för andra. Kanske då du behöver investerare eller om du vill sälja bolaget.

Finansiell matematik blir aktuell

Finansiell matematik inkluderar kunskap om saker som ränta, framtida värde och amortering. Om du tar ett företagslån så är det av yttersta vikt att förstå den här typen av matte. Likaså om din verksamhet kommer att involvera investeringar.

Gör upp prognoser med sannolikhet

Ett annat matematiskt begrepp som kan bli aktuellt om du ska köpa lagerbolag är sannolikhet. Detta är matte som du behöver för att kunna göra prognoser för framtiden. Det kan handla om trender du tror är på gång såväl som händelser. Ett måste för din affärsplanering!

 

Kalkylark avgränsar till området matematik

Det är inte ren matte men visst kan vi säga att kallkylarkskunnighet också kan behövas för att driva ett företag. Du kan dra stor nytta av att vara bra på Excel. Med den här typen av kalkylprogram så bli det lättare med matten. Programmet kan göra en hel del av arbete och analysera och visualisera data så att den blir lättare för dig att förstå och tolka.

Måste du vara expert på matte?

Nej. Företagande och matematik är inte samma sak. Du måste inte vara expert på matte för att köpa lagerbolag och dra igång ditt företag. Det finns gott om entreprenörer som inte är mattegenier.

Du bör dock har grundläggande matematik för att kunna fatta välgrundade beslut och för att hantera din ekonomi på ett vettigt sätt. Detta är något som kan bidra till ett välmående företag med goda resultat.

Vi ska dock komma ihåg att du trots starka matematiska egenskaper ändå kommer att behöva hjälp. Du bör se till att jobba med en duktig revisor såväl som finansiella rådgivare som kan hjälpa dig valla ditt bolag i rätt riktning.

4 Dec 2023