Latinska ordspråk

Man behöver inte ha läst latin på universitetet för att veta att sanningen ligger i vinet, och faktum är att många kan en hel del latinska ordspråk utan att ens vara medvetna om det. Det är rätt vanligt att låtskrivare och filmskapare använder sig av de här ordspråken och de används också i andra sammanhang som i litteratur och i artiklar. Man kan helt enkelt inte undgå att lära sig svenska ordspråk som egentligen är latinska, och det här rör sig om ordspråk som handlar om livet, ordspråk om kärlek och ordspråk om barn, som man kan relatera till.

Latinska ordspråk

Det finns de som tycker att det finns en charm med att faktiskt använda sig av de latinska ordspråken på latin och inte på svenska. De kändaste citaten på latin är också något som folk har lite koll på. De här uttrycken kan bestå av två eller tre ord och det gör att många tycker om att använda sig av dem som utsmyckning i konst såväl som i form av tatueringar. Man kan uppleva att det känns coolt att tatuera in fina ordspråk på latin på kroppen men det är klart att man bör vara på det klara med vad de betyder och fundera på om man kommer att känna likadant för versen då man fyller 80 som man gjorde då man fyllde 18. Latinska citat kan man använda sig av på många olika sätt som till exempel som julklappsrim eller då man vill skicka något klurigt till en kompis som uppskattar att få tänka till ett extra varv.

Översättningar

När det gäller latinska och buddhistiska ordspråk så behöver man översättningar för att förstå vad de betyder. Annars så kan man helt missa meningen. Översättningar måste göras av de som kan språket och som även förstår att läsa mellan raderna på rätt sätt. Det finns roliga ordspråk på latin som inte alls blir roliga på svenska eftersom en stor del av meningen faller bort i översättningen. När det här händer så kanske man får använda sig av helt andra ord och en annan liknelse för att få samma effekt. Nu är det där med översättningar inget som man behöver tänka så mycket på om man inte är specialist på latin eller ett annat språk. Online så är det enkelt att finna klassiska uttryck som kommer från andra språk och kulturer och som har översatts på rätt sätt så att man som svensk kan få ta del av dem. Något som är särskilt intressant med de latinska ordspråken är ju att de ofta har med någon historisk händelse att göra och därför så kan det vara intressant att ta del av mer information omkring källa och ursprung för versen som man finner inspirerande.

20 Nov 2015