Räkna ut om du ska avveckla aktiebolag

Det är klart att du rent praktiskt kan se på ditt företags siffror och komma fram till om det är dags att avveckla aktiebolag eller inte. Det här gäller för alla typer av verksamheter. För många nystartade företag är det viktigt att vara medvetna om när det går åt rätt håll och tvärtom. Utan god koll på detta finns risken för att det kommer att svida rejält

Avveckla aktiebolag som är vilande

Det finns förstås också bolag som inte är aktiva och som kan avvecklas då ägaren inser att det inte finns någon mening med att dra igång verksamheten igen. Här gäller det att komma ihåg att ett avvecklat ab är avvecklat. Det går inte att få igång samma bolag igen. Ångrar du dig får du starta ett helt nytt ab.

När ett bolag är vilande och du har räknat ut att det inte är värt att dra igång verksamheten igen kan du använda dig av det som kallas för snabbavveckling. Det betyder att du säljer bolaget och får pengarna som finns i det på en gång. Företaget som köper ditt bolag kommer sedan att sköta likvidationen.

Ett bolag som är verksamt

När det handlar om bolag som är igång behöver du räkna ut om det är värt att fortsätta eller inte. Det är en unik formel för varje bolag som gäller. Det är inte alltid så enkelt att du bara ser på om du går med vinst eller inte.

För nystartade bolag är det ofta så att man måste ge det hela lite tid innan det går att avgöra om det är värt att fortsätta. Om du har en bra strategi kan det vara värt att få hjälp av en investering för att komma vidare. Men här ska du verkligen vara säker på att du vet vad du gör. Rådgör med experter innan du tar nya lån eller låter någon komma ombord som ny delägare.

Bättre att avveckla än att gå i konkurs

Då det är solklart att du inte kommer att kunna vända trenden och att varje dag som går bara är ett steg närmre en konkurs är det klokt att välja att avveckla aktiebolag. Om du kan ta dig ur projektet utan att sätta andra i klistret är det mycket värt.

Kom ihåg att det finns ett liv efter att du avvecklar ab. Det kan ju mycket väl vara så att du i framtiden vill dra igång ett nytt företag. Då har du mycket att tjäna på att inte ha bränt alla broar med det tidigare misslyckade försöket.

Det är alltså viktigt att lägga framtiden i ekvationen då du försöker räkna ut om du ska avveckla aktiebolag eller inte. Tänk inte bara på priset du får betala för detta just nu utan vad som händer längre fram då du fortfarande har ett gott namn.

6 Aug 2020