Matten är en viktig del av vardagen

Många har under ungdomsåren vid något tillfälle suckat och undrat varför i hela fridens namn man måste sitta med matematiska formler och försöka förstå hur de går ihop och hur de ska lösas. Den som inte var så duktig på matte i skolan kanske helst undviker att fundera på saker som kostnader för försäkringar och sparränta. Men som vuxen så kan man inte springa ifrån den här matten för den kommer att påverka hur mycket man till sist har kvar i plånboken.

Räkna själv eller ta hjälp

Om man tycker att det är knepigt med ekonomi och tycker att frågor som vad betyder siffrorna i ett organisationsnummer låter som något från en annan värld så kan man förstås ta hjälp av proffs. Det här kan innebära att man rådgör med en bankman omkring lån och den ekonomi som man har eller att man kontaktar ett företag som sysslar med att guida andra företag framåt med smarta lösningar för investeringar.


Det kostar pengar att ta hjälpen men att blunda för problemet och helt enkelt hoppa över att själv räkna och komma fram till vad man bör göra är livsfarligt. Man kan inte hoppas på tur då man driver ett företag och inte heller då man har ansvaret för familjens ekonomi. Kan man inte själv se sambandet mellan inkomster och utgifter så är det väl värt att betala för denna hjälp.

Tid till ekonomisk planering

Det gäller att avsätta tid till god planering för ekonomin. Man kan behöva tänka igenom beslut som handlar om försäkringar, investeringar såväl som lån och husköp. Har man en partner att diskutera med så är det ofta väldigt bra men man kan som sagt också välja att prata med ett proffs som hjälper en med att bena ut frågorna och att göra de uträkningar som krävs för att man ska se vad man har råd med och vad som kan komma att gagna ens ekonomi, på kort och på lång sikt.
Man kan också ta stor hjälp av sajter på nätet som behandlar ämnet matematiska formler och som kanske också ger verktyg där du snabbt kan räkna ut saker som ränta och hur mycket ett lån kommer att kosta utan att själv behöva veta exakt hur man räknar ut detta.

26 Feb 2016