Likvidera aktiebolag själv med hjälpmedel

Det kan kännas som en utmaning att själv lägga ner ett bolag. Även om det rör sig om ett mindre aktiebolag som är vilande så är det så klart så att du måste hålla dig till reglerna för likvidation. Om du inte vill sälja bolag för att få snabbavveckling så gäller det att du gör på rätt sätt. Det finns en hel del hjälp att få.

Läs en bok om att likvidera aktiebolag

Det finns bra information i böcker om att likvidera aktiebolag. Du kan till exempel ladda ner en e-bok som Likvidation – Handbok för frivillig likvidation. Det här kan vara en stor hjälp för dig som inte gillar allt det administrativa, och som tycker att det där med nummer och siffror är jobbigt.

Boken kan du ladda ner online och den är mycket praktisk. Du får veta precis vad som gäller för en likvidation. Med reglerna svart på vitt så är du bättre förberedd för processen. Boken har praktiska exempel som gör det lättare att förstå hur en avveckling ska gå till.

Du får veta vilka handlingar som krävs och hur du ska registrera din avveckling med Skatteverket. Du lär dig också mer om de olika rollerna som blir aktuella när du ska likvidera bolag. Du måste ju till exempel ha lite koll på vad en likvidator gör och vem som får verka som likvidator för nedläggningen av ditt bolag.

Dessutom så kommer boken att visa dig vad som gäller med redovisning. Det här kan vara särskilt intressanta kapitel för dig som oroar dig för att det kommer att bli fel med siffrorna. Men du måste inte ladda ner en bok för att klara din frivilliga likvidation själv.

Hitta mer information online

Numera så kan du hitta så mycket material direkt online. Du kan söka specifikt efter den del som du behöver mer kunskap om. Det är bara att söka online och sedan läsa vidare. Ibland så kan det vara så att det är ett specifikt företag som ger informationen online. Då kanske de inte ger dig alla detaljer.

Tanken med detta är att du ska kontakta företaget som står bakom informationen. Om det är en myndighet som har publicerat uppgifterna så ska det inte kosta något att få mer vägledning. Men privata bolag kan sälja tjänster där du på olika sätt får hjälp med att sköta det ekonomiska omkring ditt bolag.

När du söker information online så ska du vara noga med att undersöka vem som står bakom det som du läser. Det kan finnas fel och det måste du vara medveten om. Regler kan ju förändras och då blir en äldre hemsida om avveckling inte lika relevant som tidigare. Visst finns det informativa sajter som uppdaterar sin information. Men du bör alltid ta en titt på datum och vem som står bakom för att säkra dig om att du får korrekt information som gäller just nu.

Tala med en kunnig

Du kan också få hjälp av andra människor som kan mer. I vissa kommuner så erbjuder man ekonomisk rådgivning från kommunens sida. Den kan också vara aktuell för företagare. Ta reda på om du kan få hjälp av en ekonom som kan se över din avveckling och hjälpa dig att göra rätt.

Sedan så kan det ju faktiskt finnas personer i din omgivning som är trygga och duktiga på ekonomi och företagande. Hör dig för om du kan få hjälp med att likvidera ab på rätt sätt. Det mesta klarar du själv men det är skönt med lite extra stöd för de moment där du kan uppleva lite osäkerhet.

Rådgör med en bolagsservice

Om du kontaktar en bolagsservice som erbjuder snabbavveckling så kan du också få rådgivning. Då handlar det främst om möjligheten att sälja ab för att avveckla det i deras regi. Men kontakten kan vara givande på så vis att du får lite mer koll på om det skulle vara enklare att sälja och likvidera aktiebolag på detta vis. Då får du också hjälp med siffrorna på så vis att du snabbt kan få veta vad du just nu kan få för bolaget som du vill avveckla.

16 Nov 2019