Kan du sälja ab till en barn som inte kan matte?

Om verksamheten går ut på att jobba med nummer är det klart att det kan bli lite knepigt att sälja ab till ett barn som inte kan matte. Om detta barn dessutom aldrig har visat något intresse för bolaget och aldrig har jobbat med verksamheten kanske det inte är läge att göra ett generationsskifte på detta vis.

Men goda mattekunskaper är inte det enda som avgör om man klarar av att driva ett bolag. Faktum är att det går väldigt bra för många som inte direkt skrev ett examensarbete i matematik. Det finns ju gott om personer som man kan hyra in för att bokföring och redovisning ska skötas på ett korrekt sätt.

Sälja ab till ett barn som kan verksamheten

Det bästa är om du kan sälja ab till ett barn som kan verksamheten. Då blir det ju mycket lättare att fortsätta med den. Det här sker ofta på ett naturligt sätt men du kanske oroar dig för att du vet av erfarenhet att det här barnet verkligen inte är ekonomiskt lagt. Det tycks vara helt omöjligt för personen att göra beräkningar för vad som ska beställas och så vidare.

Nu bör det dock vara solklart att man inte får barn som är kopior av en själv. Då ett barn har varit med och jobbat i verksamheten har det antagligen på ett naturligt sätt tagit tag i saker som det är bra på.

Om det var så att du skötte mycket av det administrativa samt företagsanalys själv för att du älskar matte och den här typen av arbete så får du kanske inse att det inte kommer att fortsätta på samma sätt med sonen eller dottern i ledande position som ägare av bolaget.

Ett välplanerat övertagande gör det möjligt

Genom att planera väl för hur det hela kommer att fungera när barnet du säljer ab till tar över så går det att komma övre saker som att matte inte är den här personens starka sida. Sonen eller dottern kommer inte att ta över de uppgifter som kräver denna färdighet.

Det finns redan anställda som kan göra det eller så anställs personer som kommer att sköta det som du hittills har tagit hand om för att du gillar det. Ett bolag kan rentav växa och utvecklas på ett nytt och spännande sätt då man rumsterar om på detta vis.

Summering

Visst kan du sälja ab till ett barn som inte kan matte! Det finns mycket som kan göra en person till en god företagsägare och faktum är att du själv kan bli kvar som chef trots att du har lämnat över ägandet till barnet som inte är så vasst på matten. Med god planering går det att göra ett generationsskifte som blir lyckat trots att barnet som tar över inte är precis som du med siffrorna.

/godis-i-askar.jpg

7 Jun 2022