Hur räknar du ut att du måste likvidera ab?

Företagande är i mångt och mycket matematik. Det gäller att förstå sambandet mellan siffrorna och att inte bygga luftslott. Inte innan du drar igång ditt bolag och absolut inte då det är igång. Men hur kan du räkna ut om du måste likvidera ab för att slippa konkurs och behålla ett gott rykte?

Likvidera ab innan det är försent

Rent praktiskt är det förstås så att du kan se minusresultat som ett tecken på att det är dags att likvidera ab innan det är försent. Men om alla som startar företag hade tänkt på det viset hade det ju inte funnits en massa fina innovationer som vi idag inte kan leva utan.

Så hur vet du när ett minusresultat verkligen är orsak till avveckling eller om det snarare är en varning om att du måste ändra kurs? Svaret på den frågan ligger i din affärsplan och hur du har jobbat fram tills nu.

Kan du ändra om i din affärsplan?

När du gör upp en affärsplan är det verkligen viktigt att göra research. Inte bara för att se om det verkligen finns utrymme för din verksamhet. Affärsplanen bör också ha planer för vad du gör om det går minus för länge.

Om du redan nu har någon form av plan för hur du ska vända trenden kan du börja jobba med den. Samtidigt är det förstås viktigt att du stämmer av. Saker och ting kan ha ändrats sedan du skrev din affärsplan.

Den som hade gjort upp en affärsplan för ett turistföretag våren 2020 fick tänka om rejält då en världspandemi satte stopp för resor mellan länder. På samma sätt kan det som du ursprungligen hade tänkt dig inte längre gälla.

Siffrorna måste gå ihop

En sak är säker. Siffrorna måste gå ihop för att du ens ska tänka tanken om att inte likvidera ab och istället fortsätta framåt. Det är klart att du kan få in en investering från en person som tror på ditt koncept. Men då gäller det att du har en vettig plan för att vända skutan och börja gå på plus inom en vettig tidsrymd.

Det du ska räkna på är hur länge till du kan gå på minus utan att det blir konkurs. Du vill ju inte försätta andra i knipa. Var ärlig och inse att du inte kan förvänta dig att din backupplan till 100 procent kommer att fungera.

Låna mer pengar

Många väljer att låna pengar för att få det hela att gå runt. Visst kan det vara något som gör att du inte behöver likvidera ab just nu. Men inse att det inte fungerar att låna mer pengar och fortsatt göra samma sak.

Ta lite tid på dig och fundera på hur du ska göra vidare. Du måste ju även ha bra argument för att få ett lån. Särskilt om du redan nu har ett företagslån. I regel är lån riskabla och det bästa är om du kan se att det går att spara in på vissa saker för att få det hela att snurra runt igen.

Dra ner på kostnader

Det du kan räkna på är om det finns utgifter som du faktiskt skulle kunna skala bort. Det är inte roligt att säga upp folk men ponera att du just nu skulle kunna sköta vissa moment själv för att slippa likvidera bolaget. Då är det ju förståeligt att du låter vissa anställda gå.

Det kan också vara så att du tillfälligt kan välja en billigare lokal eller rentav driva bolaget vidare hemifrån. Här kan det finnas mycket att spara och det bör du räkna på. Om du samtidigt som du sparar på pengar gör saker som ökar inkomsterna kanske det ändå finns en framtid för din verksamhet.

Det här är viktigt att tänka på då du försöker räkna ut om du verkligen ska likvidera ab eller om du borde fortsätta för att till sist lyckas med verksamheten så som du drömt om.

7 Jul 2021