Hur många ord finns i snabbavveckling?

Språk och matte kan tyckas vara två helt olika saker. De får olika avdelningar i högskoleprovet och det är inte sällan så att folk ser sig själva som bättre på antingen språk eller matte. Men språk kan faktiskt användas för att förbättra det matematiska tänkandet. Det går att leka lekar som att hitta hur många ord som finns i ordet snabbavveckling.

Snabbavveckling rent matematiskt

Matematiska lekar med ord är perfekta för inlärning särskilt bland yngre barn. Att dissekera ett ord som snabbavveckling ger flera spännande insikter. Dels är det ju intressant att lära sig vad detta ord betyder. Vad som menas med att avveckla något snabbt.

Därefter kan vi börja dela upp ordet i grupper. Barnet ser snabbt att det finns två ord i ordet snabbavveckling. En lek kan gå ut på att en skolklass delas upp i två lag där det gäller att hitta flest ord i ordet på kortast tid.

Exempel på andra ord som finns i snabbavveckling är:

  • Av
  • Veck
  • In
  • I

Det går också att leka matteleken med regler som att man får ange förkortningar som AB som ord. Innan matteleken går igång får varje lag gissa på hur många ord de tror att de kan hitta i ordet. Vinnaren blir den som kommer närmst det nummer som de gissade på.

En utmaning för hjärnan

Att kombinera språk och matte är bra för hjärnan. Det här är en form av tänkande som utvecklar och stimulerar. Inte bara barn. Vuxna kan också utveckla sitt tänkande genom att börja se på ord som snabbavveckling och ge det hela en matematisk tvist.

Vi lär så länge vi lever och det finns studier som visar att hjärnor som hela tiden utmanas med mer inlärning är friskare längre. Det kan alltså vara ett krafttag mot demens att då och då leka lite mer ord och räkna på ord i orden.

För att få en högre nivå på leken går det att bland in fler ord och sedan ta det hela ett steg till. När ni har funnit hur många ord som finns i ordet gäller det att skapa ett nytt ord som har exakt lika många bokstäver och så fortsätter leken på samma sätt till en viss poäng.

En lek för vardagen

Om du har barn och barnbarn är det enkelt att komma igång med den här typen av lek. Den kan nämligen lekas precis överallt. När ni sitter vid frukostbordet finns det ord på förpackningar och kanske också på koppar. Se vem som kan få ut flest ord i orden och hur många det blir.

Om det är för trött på morgonen för detta kanske det är bäst att spara leken till mellanmålet men det är helt klart något som alla som bor i ett hem kan delta i. I varje fall alla som är läskunniga!

7 Mar 2021